Tips, tricks og anbefalinger for en tur til Champagne

Her vil jeg dele de bedste ting du kan se, spise, gøre og opleve i Champagneområdet. Det hele er summen af min ferie, hvor jeg kom godt omkring i området og dermed fik en del erfaringer som jeg ihvertfald selv vil arbejde ud fra næste gang.

Alt for sen planlægning af huse der skal besøges i Reims. Dette skal ske og reserveres hjemmefra.

Sprog

Hvis du ikke kan fransk er det en god ide at lære bare lidt. Vi mødte meget få mennesker der kunne andet end fransk og få kunne højest en smule engelsk. Hvis du ikke kan fransk er en kuglepen og papir derfor en fordel da det så er muligt at ‘tegne og fortælle’

Overnatning

Det meste af turen sov vi på B&B’er, på nær i Reims, hvor vi boede på et motorvejshotel i udkanten af byen. Fordelene ved motorvejshotellet var billige priser, gratis parkering og okay værelse. Ulemperne var faktisk kun afstanden til de områder hvor der sker noget. Receptionen på vores hotel var hele tiden lukket, men det er nok ikke typisk. Hotels.comog lignende er en let måde at finde et sted at bo på, Google er heller ikke værst.

Ståltanke til førstegæring hos en af de vinbønder vi boede hos. B&B kan anbefales da man på denne måde kan bo hos en vinbonde, hvilket om muligt kan give fantastiske oplevelser.

B&B er en god måde at møde folk på, og der er mange vinbønder der også har et lille B&B – kaldet Chambre d’Hotes. På denne måde får du et sted at sove, morgenmad og ofte en rundvisning i deres kældre og produktionsfaciliteter. Vi boede på tre forskellige, og priserne lå mellem 75 og 85€ pr. nat. Ved hvert B&B var det fruen i huset der styrede det administrative mens manden lavede champagnen. Et kendetegn ved dem vi boede hos var, at alle var meget hjælpsomme.

Det gode hotel vi boede på i den hyggeligt middelalderby Les Riceys.

De steder vi boede var:

Daniel Etienne i Cumieres. Det er ca. 4 km fra Epernay centrum, og hvis du kan gider gå derind er det intet problem at drikke. Epernay er helt sikkert et godt sted at få smagt champagne og oplevet store huse.

Pierson Whitaker i Avize. Et dejligt sted der måske lukker snart, vi så ihvertfald at huset var til salg for ca. 1,1 mio €. Også en producent, men vi fik ikke set deres kældre da ‘det var et stort rod’. Avize ligger godt, midt i Cotes de Blancs (chardonnay-område). Både i Avize og byerne et par kilometer ved siden af (Cramant, Oger og Le Mesnil-sur-Oger), vrimler det med champagnehuse med åbne døre.

Alain Lallement i Verzy: Verzy var ikke nogen specielt interessant by for os, men vi var måske for tilbageholdende. Vi var dog forbi nogle huse og smagte nogle gode champagner. Også huset hvor vi boede lavede champagne, nok ikke den bedste kvalitet, men det er altid interessant at smage de forskellige. I Verzy fik vi dog den bedste champagneoplevelse, en tidlig aften i en baggård, siddende på druekasser omkring en vintønde hvor vi blev budt på alle mulige flasker, herunder også ratafia, en områdespecifik druelikør.

Hotel Le Marius i Les Riceys: Byen er en rigtig fin middelalderby. Selv om det er i bunden af Champagnedistriktet er her masser af champagnehuse. Byen har også sin egen udgave af Rosé vine som man også bør smage når man, forhåbentlig, tager dertil. Det er helt klart en by jeg skal forbi igen.

Gode muligheder for at finde B&B

http://www.ot-epernay.com/index.php/chambres-d-hotes er nok den bedste side jeg har fundet, her kan man også se hvorvidt dem man kan bo hos laver champagne eller ej.

For nogle år siden fandt jeg en .pdf der beskrev en masse forskellige B&B’er, herunder om de lavede champagne. Skriv til mig og jeg sender den til dig.Mange af dem er desværre lukkede, men det giver et godt overblik.

Le Jardin, et brasseri der hører til en Michelin-restaurant. Den ligger i Reims og kan helt klart anbefales.

Mad

Maden er et meget kort kapitel, for så speciel var den ikke. Men en baguette, pølser, rilettes og ost kan man få i de fleste byer, og så er der en god frokost. De har også en forret/dessert bestående af en halv cantaloupemelon med ratafia hældt over, den skal have lov til at trække og så smager det bare dejligt – ratafia er en druelikør lavet på druesaft blandet med sprit.
Husk at du ikke må gå forbi et konditori uden at købe en fin kage, de laver nogle fine nogen.

Restauranter

Hvis jeg lige skal anbefale et sted må det være Le Jardin i Reims, La Cave a Champagne i Epernay (de har en lille champagnemenu), Restaurant Le Mesnil i Le Mesnil-sur –Oger, La Table Champanoise i Beaumont-sur-Vesle og Le Caveau i Cumieres (pas på osten).

Cantaloupe melon med ratafia. Jeg fik det som forret her og som dessert et andet sted.

Besøg hos champagneproducenter

Hvis du vil besøge champagnehuse, er det, på trods af de åbne porte, en god ide at have planlagt lidt hjemmefra.  Selv hvis du vil besøge de store huse kan det være en fordel at have reserveret plads – vi kom f.eks. ik ind hos Ruinart fordi vi var for sent ude. Med en aftale er det mere behageligt bare at droppe forbi ude i landsbyerne.

Når man aftaler hjemmefra kan man nemmere få planlagt dagene og sikre at man får det bedste ud af besøgene. Vi havde f.eks. to super gode besøg hos de dansk-franske Tange-Gérard og Biodynamiske Fleury. Når man gerne vil besøge mindre champagnemagere er det dog tit afhængig om de har tid, så derfor er aftaler meget vigtige.

På tur i marken med Alain og danske Solveig fra huset Tange-Gérard. Deres champagner kan købes hos www.smallevine.dk

Hvis du vil besøge et interessant, og stort, champagnehus, kan Taittinger (Reims), Veuve Clicquot (Reims, dyrt) og Möet (Epernay) klart anbefales. Mercier er også et besøg værd, men det er mere som en tivolitur i forhold til de andre, hvor man går en tur i kældrene.

Af mindre steder er Fleury (Courteron), Tange-Gérard (Soulieres), Daniel Etienne (Cumieres) og Etienne Lefévre (Verzy) fine og kan anbefales.

Priser

På champagne varierer en del, afhængig af husene. Eksempelvis koster en Dom Perignon det samme hos Möet som i Danmark, og det er altså alt for meget. Samtidig kan man købe flasker hos andre producenter, især de mindre, til lidt over halvdelen af den danske pris. Derfor, når du rejser i champagne er det meget godt at have undersøgt priser de steder du besøger inden.

En gade der er et besøg værd i Epernay. Men husk at kende dine priser før du køber noget...

Rejsetidspunkt

Høsten ligger som regel omkring september. Sidste år var den sidst i august. I denne periode skal du ikke rejse, da alle har for travlt. Derudover foregår der i løbet af året en masse ting i marken. Juni, tror jeg, er den bedste måned, det er ihvertfald der er flest turister efter hvad jeg forstod.

Jeg håber at alt dette har givet et lille indblik, og hvis du har spørgsmål er du velkommen til at skrive. Ellers held og lykke hvis du tager derned, jeg håber du kan fransk!

God tur!

10 thoughts on “Tips, tricks og anbefalinger for en tur til Champagne

  1. Har virkelig nydt at læse om jeres ture rundt i det champagneske – det lader til at have været en fed ferie! :)

    Og dejligt med en opsummering i denne post – den bliver lige bookmarked, så jeg har et udgangspunkt for ferien næste år… hvis kæresten kan overtales 😉

  2. Hej Lasse,
    Godt, at du har haft noget ud af besøget hos os, og fået smagt dejlig champagne.
    I må have været uheldige med aftensmaden, for det skulle da nok være muligt at besøge gode restauranter i alle kategorier og med gode vine overalt i Champagne-området. Til alle andre, der læser med, og Lasse har allerede fat i det: Planlæg og aftal dine besøg på forhånd. Her i Champagne er vi rigtig mange firmaer med primært to ansatte – manden og konen – og derfor sidder vi ikke og venter på, at du dumper forbi. Vi er i gang med et af de rigtig mange deljobs, der er forudsætningen for hver flaske champagne. Men tager os normalt tid, hvis du kommer på besøg. Venlige hilsener fra Solveig

  3. Hej Lasse.

    Rigtig spændende læsning og meget relevant fordi jeg skal Champagne og Bourgogne til sommer. Vi er to drenge som skal køre selv og da budgettet ikke er så stort og der helst skal være råd til at købe gode flasker med hjem har vi tænkt os at overnatte i telt på camping. Var i Alsace i sommeren 2012 og fandt hurtigt ud af at det er en fordel at have booket sine besøg hjemmefra da der ellers kun var smagning og ikke rundvisning man fik ud af at besøge husene. Vil høre om der var nogle huse som virkelig er nødvendig at besøge pga. (historien, champagnen, personligheder, rundturen osv.)? Jeg kunne godt tænke mig at besøge både de små huse, store huse, økologisk og biodynamisk/natur vin. Har kun 5 dage i Champagne og vil jo gerne have så meget som muligt ud af turen. Har dog tænkt mig at booke et besøg hos Solveig Tange. :) håber du har et par ekstra tips.

    Mvh. Somchai Saensee

    • Hey

      Det er jo et super træk at tage forbi Champagne i sin sommerferie, og jeg vil sQ gerne afsted igen.

      Af huse jeg vil anbefale er:
      Fleury i Courteron (i bunden af Champagne). Det er et biodynamisk hus, og vistnok det første i Champagne. I “nærheden” ligger byen Les Riceys som er en fin og hyggelig by.
      Simon Selosse i Avize. Han havde lukket da vi var forbi. Jeg har smagt en champagne fra ham, og den var god. Han er endvidere fætter, hvis jeg husker rigtigt, til Jacques Selosse (meget berømmet champagnebonde). Avize byder ydermere på De Sousa som også er biodynamiske – de champagner jeg har smagt herfra har varieret meget, men nogle var virkelig gode.
      Ruinart i Reims. De laver nogle fantastiske champagner og er derudover det ældste hus i Champagne. De er svære at komme på besøg hos, så der skal bestilles billetter i god tid. Minimum 3 uger inden. Jeg var ikke forbi af den grund.
      Taittinger og Veuve Clicqot i Reims har begge flotte kældere, hver på sin måde. Den bedste er måske Taittinger.
      Avenue de Champagne i Epernay. Tag turen op af gaden og besøg de forskellige steder. Mercier og Piber Heidsieck er sjove fordi det er små vognture man kommer på igennem kælderene (nøjes med at tage den ene og det er bare for sjov skyld).
      Champagne Charles Milan i Les Mesnil sur Oger laver også rigtig gode champagner. Huset Launios pere et fils i samme by er også interessant med MEGET syrlige champagner. Faktisk er der et andet Launois hus i byen som også lyder interessant.

      Den bedste oplevelse vi havde på turen var hos Laurent Bouy i Verzy. Men han er lidt svær at få kontakt til, og det vil sikkert ikke være det samme. Vi mødte ham igennem den vinbonde vi boede hos.
      Det er godt at tage kontakt til Solveig, for der kan man få en masse at vide.

      Mit forslag må være at starte i Reims og besøge et par store huse (Ruinart og Taittinger). Her koster rundvisninger dog penge. Dagen efter kan tages i Epernay med en gåtur op ad Avenue de Champagne, hvor det igen koster at besøge. Men for underholdningen bør Mercier besøges (simple og billige champagner, og billig rundvisning).
      Efter Epernay er det tid til besøge de mindre byer. Her er Avize en god ide samt Le Mesnil sur Oger. Her kan Solveig også fint ind – hvis hun har tid.
      Til sidst bør tures sluttes hos Fleury og derfra kan man køre til Bourgogne.
      Hvis i nu kommer den anden vej, så må det blive modsat :)

      Husk, lige meget hvad, at lave aftaler med bønderne!
      Jeg håber det hjalp,
      MVH
      Lasse

  4. Tak for god rejsebeskrivelse: er netop ankommet i Reims og faldt over din beskrivelse – meget inspirerende. Skal netop ud til Ruinart imorgen.
    Mvh.
    Kim H.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>