ReBrew – gammel øl på nye flasker

Nogle gange… Nogle gange er man sQ lidt heldig. Og det var jeg sidste efterår. Af en eller anden grund blev jeg inviteret ud for at smage resultatet på et projekt hos Carlsberg. ReBrew.

Carlsberg havde fundet nogle gamle flasker øl i kælderen, virkelig gamle. Øl der var så gamle at de var brygget på den originale gær som Carl Jacobsen forfinede og delte med verden. Det var muligt for Carlsbergs laboratorie at udvinde nogle levende gærceller fra disse øl og derefter dyrke dem. Man dyrker selvfølgelig ikke en ølgær for sjov, men derimod for at lave øl, og Carlsberg valgte derfor at lave en øl på den originale opskrift. De har lavet en lille film om projektet, som kan ses HER. Sørg for at nyde den lækre version af danglish, man finder ikke en vildere accent :)

Gammel øl på nye flasker og dens kopi

Gammel øl på nye flasker og dens kopi

 

Faktisk havde de allerede lavet en version af denne øl tidligere, nemlig hos Jacobsen, Carlsbergs specialøls afdeling. Denne øl var dog lavet på en anden gær og noget andet vand. Øllen er lavet af Carlsbergs ”husbryggeri” kaldet ’Dark Lager’.

For at vende tilbage til smagningen, var jeg desværre til søs og jeg kunne derfor ikke deltage. I stedet prøvede jeg at være kæk og foreslog derfor at de sendte en flaske. Det gjorde de ikke, de sendte to. Vildt nok. Det betød at jeg smagte den to gange. Første gang blev den smagt op mod en Carls Special og anden gang mod en Jacobsen Dark Lager.

Til første smagning der foregik uden de store overvejelser, drak vi som skrevet en Carls Special. Den lille tanke bag dette, lå i at den gamle dagligdags øl skulle smages op mod den nye dagligdags øl. Og hvad var resultatet så? Det var to forskellige verdener inden for øl. En sød mørk og fyldig øl mod en bitter tynd og ganske normal øl. Ja, Carls Special var den bitre tynde øl, men det er vi vist vant til at drikke.

s'føli skal vi bruge oplukkeren fra DANNEBROG til at åbne øl :)

s’føli skal vi bruge oplukkeren fra DANNEBROG til at åbne øl :)

Ved anden smagning valgte jeg at servere den for min far, hans nabo der sammen brygger øl ‘Frederiksbryg‘, en legekammerat og mig selv. Denne gang forhørte jeg mig dog om hvilken øl, jeg burde smage op mod og svaret blev Dark Lager. Grunden til dette var, at den er brygget på den gamle opskrift, men med noget andet vand og gær.
Resultatet i denne omgang var, at de andre omkring bordet bedst kunne li den gamle. Jeg tror dog, at hele historien bag har noget at gøre med dette. Vi var nemlig også enige om at forskellen var meget lille. Jeg synes faktisk at den nye var bedst. Alle var enige om at det var en dejlig øl. Igen, sød, mørk, fyldig og en lille smule bitterhed. Det har jo været gamle tiders arbejds-/hverdagsøl, men jeg tror at den vil være for meget for mig at drikke løbende igennem en dag. Det er den for sød til.
Min ølviden er ikke vildt stor, men jeg kender noget til champagne, og i gamle dage var der meget mere sukker i champagnen, så mon ikke der er en kobling der? Altså at vores smag er gået fra det søde til det mere syrlige/bitre igennem tiden. Både inden for champagne og øl? Det er der nok nogen som kan sige meget mere om.

Jeg vil i stedet nøjes med at sige tak til Carlsberg for en god oplevelse. Hvis der er nogle som tænker ”fuck, den ville jeg da også gerne have smagt”, så tag ud og køb en Dark Lager. Jeg havde svært ved at smage forskel.

Apropos held, så er man uheldig andre gang. F.eks. skal jeg sejle mens der er portvinsmesse i Roskilde. Jeg havde ovenikøbet købt billetter.

Tak for øl!

Tak for øl!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>