På tur i Champagne del V – spirituskørsel, ratafia og masser af champagne

Det var ikke os der kørte, men mere om det senere.

Alain Lallement, champagne fra morgenstunden

Vi boede hos en vinbonde og måtte derfor også smage deres champagner og få en tur i deres kældere, så efter morgenmaden gik vi igang :) Selv om vi boede i Verzy som er Pinot Noir-land brugte de fleste en masse chardonnay i deres vine, hvilket også var tilfældet her, grunden er at deres vine bliver for tunge og kraftige, meeeen, det synes jeg godt om. Vi nåede igennem en reserve med 60% Chardonnay og 40% pinot noir, en Blanc de Blanc og en rose. Det var simple champagner, men man skal jo have lidt souveniers med hjem. Huset producerer et sted mellem 25-30.000 flasker årligt hvoraf meget ryger til Belgien.

En fantastisk bil i en meget stille by. Hvem er det der har skrevet 30 på?

Etienne Lefévre

Var huset fra aftensmaden dagen inden og det skulle, om muligt, besøges. Heldigvis havde de åbent og vi fik smagt et par flasker, herunder deres rosé der også var lavet på 100% pinot noir (af en grund kaldte de den ikke Blanc de Noir). Roséen var kraftig og sådan en champagne der skal nydes på altanen med en bid mad til.

Efter Lefévre gik vi ud for at finde flere huse, men vores forsigtighed og de lukkede døre betød at dagen tegnede rimelig skidt. Aftensmaden var bestemt og vi besluttede os for at slappe lidt af inden vi skulle gå til nabo-landsbyen. Intet gik dog som forventet da vi skulle afsted.

Moderne 'pupitré', De drejer langsomt flaskerne således at gærrester bundfælder sig omkring proppen inden degorgering. Degorgering er der hvor man fjerner gærrester og tilsætter dosage (sukkerindhold)

Laurent Bouy – godt, overraskende og temmelig berusende

På vej ud fra huset hvor vi boede blev vi stoppet af ‘fruen i huset’. Vi havde tidligere talt on em fyr med nogle gamle vine, og nu var han der, så vi kunne jo lige sige ‘hej’. Hej var nok også det eneste vi kunne sige, for de forstod ikke et ord ud over deres franske. Der kom champagne i nogle glas, og snakken gik stadig ikke på tværs af nationer. Alligevel endte vi med at få en invitation over til en af de andre, for lige at smage på hans champagne.

Laurent Bouy med den første flaske champagne. Det lille glas han hælder op i, er typisk for området og bruges til fester. Det er mindre så vinen når ikke at blive kold inden det er tomt og man skal have genopfyldt.

Vi kom ind i en baggård, igennem en port der ikke afslørede noget som helst om en champagneproducent Men her var han altså. Inde i en garage i baggården stod nogle burde med flasker, kasser til at fylde druer i og en tønde. Kasserne blev arrangeret rundt om tønden og franskmanden, Laurent Bouy, begyndte at komme og præsentere sine flasker. Vi havde ved hjælp af tysk fået en lille kommunikation op og køre, heldigvis, og kunne nu sige at de smagte sQ fint (bedre end hvor vi boede).

Degorgering i hånden - super!

Dette kunne han godt lide, og det endte med at han hentede et forklæde og viste os ned i sin kælder hvor han fandt en flaske med kapsel på. Denne blev taget med op og blev åbnet i gården. Helt nydegorgeret og uden tilsat dosage. Den var faenme god – jeg ved ikke om det var fordi den lige var degorgeret, men den udviklede sig utroligt meget i glasset og endte med en god smag af honning.

Ratifia - 25 år gammel med lidt bundfald. Vi fik resten af flasken med hjem :)

Flasken fik en masse ros og så gik det ellers stærkt med at finde ting frem. Det næste var bare ikke champagne, men Ratifia. en lokal likør lavet på druesaft, spiritus og sikkert noget vand. Den første der var lavet på sidste års høst, var lys-lyserød og smagte meget af frisk druesaft. Derfra blev de ældre og smagene blev mere honningagtige – ifølge franskmændene mere som nedfaldne blommer. Godt var det ihvertfald, og ratifia skal vist købes noget mere.

Et restaurant-besøg bliver meget bedre med en stor og kælen hund.

Hvordan fandt vi ud af hvad franskerne sagde, udover det lidt ringe tysk? – jo, der blev fundet en skiffertavle og vi tegnede og fortalte med den :)

Humøret var meget højt til sidst, og vi var ved at komme meget for sent til vores restaurant-besøg, imens de andres koner nok savnede lidt selskab. Det endte ihvertfald med at vi fik et lift til vores restaurant, La Table Champenoise, af vores vært Laurent – måske lidt ulovligt, men som de sagde, ‘når bare man ikke kører ind i byerne, er det ok‘…

Den lokale appelation for rødvin 'Coteaux Champenois'. Denne rødvin mindede meget om Beaujolais noveau (staves det sådan?) og var meget mild og frisk.

2 thoughts on “På tur i Champagne del V – spirituskørsel, ratafia og masser af champagne

  1. Pingback: Champagne &… Hotdogs | MADARKITEKTERNE

  2. Pingback: Champagnesmagning og et kort visit hos HÖST | MADARKITEKTERNE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>