Jacobsen specialbryg; en weekend med Nordic Feed

Overskriften nævner selvfølgelig en masse ting, men bare rolig, det hele ryger ikke i denne blog. Dette indlæg vil derfor kun omhandle øl. Men hvem var lige Nordic Feed.

Nordic Feed havde jeg faktisk ikke hørt om før sidste uge, men det er et par herrer der prøver at fremme viden om Ny Nordisk Mad på den internationale scene. På denne baggrund blev der i forbindelse med Copenhagen Cooking og MAD Foodcamp afholdt en ’Food writer conference’. Der var en del danske bloggere men også en række udenlandske, herunder Rupert Parker som vist er en temmelig kendt fyr – se hans rejseside her. Jeg var så heldig at snuble over en invitation og en weekend hvor jeg pludselig havde fri, så her kommer første del:

Jacobsens forskellige bryg, vi fik ikke den ene, og jeg kan desværre ikke huske hvilken det var. Foto: Jan K. Madsen

Første aften nåede jeg ikke med til, da jeg sad i en bil på vej hjem fra Nordjylland. Dagen efter var der dog et foredrag om øl med efterfølgende frokost hos Jacobsen specialbryg i Carlsberg, og her kunne jeg være med! Det hele startede lidt for sent på grund af et voldsomt uvejr morgenen inden og jeg ventede med spænding på starten og øl. Det viste sig at der IKKE kom øl før maden, så der var kun vand… PÅ CARLSBERG. Jeg var meget overrasket, men nå, nok om det.

Der var en times foredrag hvor vi fik en hel del at vide om hvordan de brygger øl, og hvad deres idéer bag øllene var. Foredraget blev holdt af Morten Ibsen, Jacobsens brygmester – uden ølmave, så helt troværdigt kan han ikke være :) Her er et par tip til hvad du kan sige for at virke klog, når du drikker en øl:

–          Topgæringsgær medfører en kraftig og frugtig øl, f.eks. en hvedeøl.

–          Bundgæringsgær medfører en let frugtig øl, f.eks. en pils.

–          Øl kan blive gamle, og det skyldes fedt i bygkornet som oxiderer og dermed ændre øllens smag. Jacobsen har lavet en øl der ikke oxiderer ved at fjerne fedtet. Der står NUL LOX på disse øl.

Foredraget kunne sagtens have været længere og mere dybdegående, med en eventuel rundvisning. Men lidt er også godt, og maden var klar til at blive serveret.

Vi fik et lille fad med mad, hvortil der blev serveret seks øl over tre omgange. Første gang fik vi Velvet ale, hvortil vi sQ spise jomfruhummer. Velvet ale er lavet på champagnegær og er lækker frisk. Som brygmester Morten sagde, vil den helt sikkert være fin til en aperitif.

Anden var med en mørkere øl, Saaz Blonde, der blev serveret til røget laks med surt. Det passede meget godt sammen, men her var jeg mere opmærksom på øllen. Morten sagde at den havde en nålekarakter, men jeg er ikke sikker på at vi talte samme smagesprog. Dog tror jeg at vi er enige om at det er en lækkerbisken af en øl.

Maden som huskokken havde kreeret. Foto: Jan K. Madsen

Flere var overrasket over at man havde sat en mørk øl til hønsesalat, men det tænkte jeg ikke så meget over, og nød bare tredje øl. Nu havde jeg fået lidt at drikke, så mine sanser var ved at vågne igen, og jeg kunne både få kaninbur og karamel ud af øllen. Jeg fik desværre aldrig navnet på den, men det var enten Brown ale eller en tilsvarende mørk øl. Med kaninbur kan man måske lede tankerne hen på kostald, som jeg har hørt skulle være et kvalitetstegn i god gammel vin.

De tre sidste øller har jeg ikke rigtig skrevet noget om, og henviser derfor til andre bloggere: www.piskeriset.dk og http://lacucinanada.wordpress.com/.

Inden jeg slutter skal jeg, med venlig hilsen Carlsberg, opfordre alle kvinder til at drikke mere øl, og lægge vinen på hylden! Hvis i vil have champagne synes jeg at det er ok :)

2 thoughts on “Jacobsen specialbryg; en weekend med Nordic Feed

  1. Pingback: Jacobsen specialbryg; en weekend med Nordic Feed | Madbevægelsen -- danske madblogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>