God risalamande,

Let risalamande, nem risalamande og fremtidens risalamande var det måske ikke. Men det var et bud på hvordan man også kunne gøre det. Og hvad faen skriver manden om (ja, eftersom jeg er blevet 30, må jeg være en mand)?

Jeg så for længe siden et eksempel på friturestegt risalamande med kirsebæris, og nu havde jeg taget mig sammen til at prøve ideen. Jeg fulgte ingen opskrifter men arbejdede med hvad jeg vidste – desværre manglede jeg æggeblommer.

Og hvad er det der stikker op? Salvie i marengs. Bare rolig det er pynt og skal ikke serveres til.

Kirsebæris

Resultatet var en lidt mild kirsebæris, desværre. Jeg tog en billig kirsebærsovs (8,95,- i Netto), hvor der var brugt en smule. Bærene blev siet fra væsken; lidt vand og et bæger æggehvide blev tilsat. Derefter blev det hele (ca. 5 dl) kørt på ismaskine. Voila, is.

Risalamande

Jeg lavede en risengrød, kun tilsat en knsp salt, efter opskriften på posen med grødris. Jeg tilsatte vaniliesukker bagefter, fordi jeg glemte at smide en vaniliestang i da jeg lavede grøden. Derudover kom noget flødeskum og nogle hakkede mandler i. Der skulle også have været en æggeblomme i, således at det ville ende som parfait (se opskrift her) med ris i.

Og så en anden vinkel...

Grøden blev hældt på poser så jeg kunne lave nogle pølser, og derefter røg den i fryseren. Planen var at panere/fritere den frosne risalamande ved først at rulle den i mel, derefter i æggehvide og til sidst i mandelmel. Dette gjorde jeg lige inden servering, således at risalamandeisen ville blive til “grød” igen. Det virkede fint, MEN, og nu kommer alle fejlene.

1. Olien var for varm, således at mandelmelen blev let branket, og derfor kom til at smage for meget af mandel.

2. Der var også mandler i risalamanden, så man kan sige det blev til en mandelfest – alt for meget mandel.

3. Æggeblommen manglede, så det blev hverken en god parfait eller grød fordi fløden krystaliserede.

4. Frossen risengrød bliver ret hård.

5. Jeg skulle ikke have hældt vand i kirsebærsovsen, den blev for mild. Alt bliver jo mildere når det bliver koldt. Måske lige med undtagelse af kul der vist har modsatte egenskaber end andre ting.

Næste gang

Næste gang vil jeg først lave en vanilie-parfait-pølse/kugle. Denne vil jeg pakke ind i ris og derefter give samme omgang som tidligere. Dog skal olien nok ikke være mere en 100 grader varm, således at mandlerne ikke bliver brankede. Olien skal enten være smagsløs eller evt. mandelolie.

Kirsebærisen skal laves med en kraftig, og slet ikke fortyndet, kirsebærsovs. Så sovs og æggehvide næstegang.

Min anbefaling til juleaften er helt klart at fortsætte med den almindelige risalamande, og gemme eksperimenterne til en anden dag.

Inden jeg slutter kan jeg henvise til http://madbloggerneshimmel.dk/ som har en god samling med links til andre bloggeres juleopskrifter.

2 thoughts on “God risalamande,

  1. Pingback: Jeg glæder mig i denne Tid; nu falder Julesneen hvid, og saa maa Julen komme! | Madbloggernes Himmel

  2. Syntes ideen er super. Tage noget klassiske… ja næsten religiøst med højtiden i betragtning… og dreje det på en helt ny måde. Din idé satte en celle i rotation. Mikse en rundhåndet portion kemisk gastronomi i gryden eksempelvis

    Keep up the good work!
    /k

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>